5 vragen over de participatie van statushouders

Datum: 11 maart 2025

Social return on investment (SROI)

Wil je je team versterken en tegelijkertijd een steentje bijdragen aan de maatschappij? Dan kijken we graag met je mee naar de mogelijkheden om statushouders in dienst te nemen. Deze groep mensen brengt veel talenten en vaardigheden mee die jouw bedrijf goed kan gebruiken. Helaas worden zij door veel werkgevers over het hoofd gezien en dat is zonde.

Wij beantwoorden hier 5 veelgestelde vragen over de participatie van statushouders.

Welke voordelen bieden statushouders op de werkvloer?

Diversiteit op de werkvloer kan je bedrijf een flinke boost geven. Statushouders brengen veel ervaringen, vaardigheden en frisse ideeën met zich mee. Een frisse blik van buitenaf kan helpen bedrijfsprocessen onder de loep te nemen en zo in te richten dat iedereen eraan kan bijdragen.

Diploma’s van statushouders

Veel statushouders zijn opgeleid en hebben waardevolle werkervaring opgedaan in hun thuisland. Het lastige met diploma’s en certificaten van statushouders is dat zij helaas niet altijd erkend worden in Nederland. Dat betekent niet dat hun vaardigheden minder waard zijn.

Denk bijvoorbeeld aan de technische expertise die statushouders met zich meebrengen. Als werkgever kun jij hierin je steentje bijdragen door trainingen en cursussen aan te bieden die aansluiten bij de Nederlandse arbeidsmarkt. Met bijscholing en training heb je binnen de kortste keren een volwaardige nieuwe werknemer in huis.

Hoe laat je integratie op de werkvloer soepel verlopen?

Aan de integratie van een statushouder op de werkvloer zitten veel voordelen, maar er zijn ook obstakels. Denk bijvoorbeeld aan taalbarrières, culturele verschillen en extra administratieve taken. Maar met de juiste aanpak zijn deze hindernissen absoluut te overwinnen. Investeer in taaltrainingen en zorg voor duidelijke communicatie.

WSP Midden-Brabant biedt begeleiding en ondersteuning aan zowel werkgevers als werknemers om de integratie op de werkvloer soepel te laten verlopen.

Kun je subsidie aanvragen voor begeleiding van statushouders?

Omdat statushouders vaak een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben en wij willen dat zij zich snel thuis voelen op de werkvloer, stelt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) per september 2024 subsidie beschikbaar voor werkgevers. Deze subsidie is bedoeld om statushouders te helpen met vaktaal en om hen vertrouwd te maken met de cultuur binnen jouw organisatie. Hoe sneller de nieuwe medewerker ingewerkt is, hoe beter dat is voor jouw bedrijf.

Per kalenderjaar kun je subsidie aanvragen voor maximaal 4 statushouders. Voor de eerste statushouder ontvang je na goedkeuring 8.000 euro, voor de tweede 6.000 euro en voor de derde en vierde 5.000 euro. Let wel: per statushouder kun je één keer subsidie aanvragen.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om subsidie aan te vragen?

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je aanvraag moet voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidieregeling:

  • De subsidie wordt ingezet voor individuele begeleiding op de werkvloer.
  • De statushouder krijgt een arbeidsovereenkomst voor minimaal 20 uur per week van minimaal één jaar aangeboden, zodat de statushouder kan inburgeren binnen de inburgeringstermijn van 3 jaar.
  • De statushouder is vanaf 1 januari 2024 in dienst of is niet eerder in dienst geweest.
  • De kosten ter ondersteuning van vaktaal en bijbrengen van de organisatiecultuur worden niet met een andere regeling gefinancierd.
  • De aanvraag moet binnen het aanvraagtijdvak worden ingediend (meer info hierover volgt voorjaar 2025).