Datum: 26 februari 2025
Als werkgever in Nederland heb je vast weleens gehoord van het doelgroepregister. Maar wat is het precies en hoe kun je hier als werkgever mee omgaan? In dit artikel leggen we het je uit.
Het doelgroepregister is een lijst van mensen met een arbeidsbeperking die ondersteuning nodig hebben bij het vinden van werk. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met een lichamelijke of mentale beperking, langdurig werklozen en mensen die onder de Participatiewet vallen.
Het doelgroepregister komt voort uit de Banenafspraak. In 2013 hebben het kabinet en werkgevers- en werknemersorganisaties afspraken gemaakt om te zorgen voor een inclusievere arbeidsmarkt. Zij spraken toen af om 125.000 extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking: 100.000 in de marktsector voor 2026 en 25.000 bij de overheid voor 2024. Deze afspraken zijn niet vrijblijvend, want er is een quotum aan verbonden. Wordt dit niet gehaald, dan worden werkgevers in de toekomst verplicht om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen.
Er zijn een aantal redenen te noemen:
Er zijn flink wat voordelen voor zowel de medewerker als de werkgever als iemand in het doelgroepregister staat. Zo kan een werkgever beter inspelen op de capaciteiten van de medewerker. Doordat je weet wat er speelt, kun je zorgen voor de beste omstandigheden en begeleiding.
Daarnaast zijn er allerlei regelingen die het aantrekkelijk maken om iemand uit het doelgroepregister aan te nemen. Denk aan financiële tegemoetkomingen zoals het loonkostenvoordeel, vergoedingen voor aanpassingen op de werkplek en de no-riskpolis. De no-riskpolis houdt in dat als een medewerker uit het doelgroepregister ziek wordt, de werkgever een groot deel van het loon niet hoeft te betalen.
Gemeenten, UWV, werkgevers en burgers kunnen gegevens uit het doelgroepregister opvragen. Wat je precies kunt opvragen, hangt af van waar je de informatie voor nodig hebt. Zo kunnen burgers bekijken of iemand in het doelgroepregister staat, zonder verdere details.
Als werkgever kun je via het UWV-werkgeversportaal nagaan of iemand in het doelgroepregister staat en meetelt voor de Banenafspraak. Je kunt dit checken voor sollicitanten, uitzendkrachten, werknemers of gedetacheerde werknemers. Voor sollicitanten en uitzendkrachten gebruik je het Burgerservicenummer (BSN). Voor werknemers of gedetacheerde werknemers kun je naast het BSN ook het loonheffingennummer gebruiken. Dus, mocht je willen weten of je (nieuwe) collega onder de Banenafspraak valt, is het een kwestie van even inloggen en de juiste nummers invoeren.