Natasja is welkom bij Ons Thuis

“De deur staat voor je open, kom je er zo aan?”

Natasja is welkom bij Ons Thuis

Naam: Odette Takx
Bedrijf: Kleinschalig woonzorgproject Ons Thuis “De Heuvel”
Sector: Zorg en Welzijn
Dienst: Sociaal ondernemen

“De deur staat voor je open, kom je er zo aan?”

Onvoorwaardelijke liefde, respect, veiligheid en kwaliteit. Dat is de visie van Kleinschalige woonzorgprojecten, de inclusieve organisatie die Natasja een kans bood. Odette Takx, directeur Zorg: “Natasja bloeide op en haar leven staat weer op de rails. Met vallen en opstaan is haar traject bij ons is geslaagd!”

Met open armen ontvangen

In april 2021 is Natasja van den Broek gestart met de pilot Praktijkleren. WerkgeversServicepunt (WSP) Midden-Brabant heeft Natasja aangemeld en is op zoek gegaan naar een geschikte stageplaats. Die zoektocht was niet gemakkelijk, maar uiteindelijk werd een geschikte organisatie gevonden. Natasja kon aan de slag bij Kleinschalig woonzorgproject Ons Thuis “De Heuvel” in Dongen. Odette Takx, directeur Zorg, heeft Natasja met open armen ontvangen.

Natasja (l) en Odette (r)

Wat past nou echt bij Natasja?

Natasja van den Broek kwam terecht bij Manon Loonen, adviseur werkgeversdienstverlening bij WSP Midden-Brabant. Manon: “Natasja wist niet goed wat ze wilde. Ze kwam uit een baan die haar weinig energie gaf, waardoor ze uiteindelijk in een lastige situatie belandde. Om vooruit te denken en de kans op terugval klein te maken, vonden we het belangrijk om te kijken wat nou echt bij haar past. Uit de competentietest rolde werken in de zorg.”

Ambitieuze kandidaat

En zo startte Natasja bij Ons thuis “De Heuvel”. Het traject praktijkleren zat in pilotfase en was dus voor iedereen nog nieuw. In de pilot volgde Natasja onderdelen van de mbo niveau 1 opleiding Dienstverlening en Zorg aan het ROC. Odette en Simone (ROC) bepaalden samen welke onderdelen dat moesten zijn. Natasja bleek een ambitieuze werknemer. Soms zelfs té ambitieus omdat ze alles in één keer wilde halen.

Natasja met haar certificaat praktijkverklaring.

Begeleiding op maat

Odette: “Als we een kans kunnen creëren zodat iemand zijn leven weer kan oppakken, dan werken we daar graag aan mee. Dit brengt wel werk met zich mee, want je moet iemand begeleiden op maat.” Esma van Ons Thuis begeleidde Natasja met de opdrachten van het ROC. Ook bleef Simone goed aangesloten bij het uitleggen en doornemen van de opdrachten. Daarnaast hielp een coach Natasja één keer in de week met privézaken.

Odette: “Ik beveel inclusief ondernemen zeker aan bij andere werkgevers. Wij willen dat bewoners en medewerkers zich thuis voelen. Inclusief ondernemen past bij ons omdat wij kansen bieden. We zijn gelijkwaardig aan elkaar en mensen moeten zich welkom voelen.”

Balans tussen privé en werk

Al snel werd duidelijk dat de focus in de pilot niet alleen op werkniveau moest liggen, maar op de hele situatie waarin Natasja verkeerde. Een aandachtspunt was dat Natasja privézaken meenam naar het werk. Hoe kon Natasja haar alleenstaande moederschap en werk goed combineren? En wat te doen als ze later op haar werk dreigde te komen? Odette: “Om deze werknemersvaardigheden te ontwikkelen is een goede verbinding tussen ondersteuning thuis en op de werkvloer essentieel.”

Welke deuren gaan open?

Ook was het voor Natasja in het begin onduidelijk hoe haar opleiding precies ging verlopen, omdat deze delen van de gehele opleiding bevat. Al gauw bleek Natasja meer aan te kunnen dan niveau 1, wat vragen opriep over het vervolg. Geeft de praktijkverklaring toegang tot een niveau 2 opleiding praktijkleren? Welke deuren gaan eigenlijk open met een praktijkverklaring op zak? Natasja’s begeleiders hebben veel energie gestoken in het opkrikken van haar zelfvertrouwen en benadrukken van de waarde van de praktijkverklaring.

Simone (ROC) reikt de praktijkverklaring uit aan Natasja.

Een serieus gesprek

Op een bepaald punt moest zelfs een serieus gesprek gevoerd worden om te kijken of de partijen wel moesten doorpakken. De werkzaamheden beheerste Natasja allemaal, maar de werknemersvaardigheden werden een breekpunt. Het gesprek deed Natasja beseffen dat zij deze kans met beide handen wilde aangrijpen. Odette: “We gingen nauwer in gesprek en hadden ook app-contact: ‘de deur staat voor je open, kom je er zo aan?’”. En Natasja pakte door. Odette: “een leerpunt is om in het vervolg vooraf de werknemersvaardigheden en privézaken te bespreken”.

Gezien en gehoord

Natasja bloeide op doordat ze zich gezien en gehoord voelde. Odette: “Wat wij ervoor terugkregen, is dat Natasja de huishouding deed. Ze kreeg een kans en dat deed haar goed. Waar ze eerder nog terugviel in ‘dit stelt niets voor, ik doe er niet toe’, voelt zij nu waardering voor wat zij doet en is ze trots daar haar leven weer op de rails staat.” Met vallen en opstaan heeft Natasja haar praktijkverklaring behaald.

Welkom met een praktijkverklaring

Odettte: “Ik beveel inclusief ondernemen zeker aan bij andere werkgevers. Wij willen dat bewoners en medewerkers zich thuis voelen. Inclusief ondernemen past bij ons omdat wij kansen bieden. We zijn gelijkwaardig aan elkaar en mensen moeten zich welkom voelen.” Het traject bij Ons Thuis heeft ook voor Natasja vruchten afgeworpen. Manon van WSP Midden-Brabant: “Inmiddels heeft Natasja haar praktijkverklaring binnen en staat het tweede sollicitatiegesprek bij een kinderopvangorganisatie gepland.” Eerder toonde deze organisatie geen interesse in een kennismaking, maar met de praktijkverklaring op zak is Natasja welkom!

Natasja tekent haar praktijkverklaring.


Tekst: WSP Midden-Brabant
Foto’s: Kleinschalige Woonzorgprojecten, locatie Ons Thuis “De Heuvel”

WSP Midden-Brabant