PDB Cleaning Solutions creëert verantwoorde en duurzame werkplekken

PDB Cleaning Solutions creëert verantwoorde en duurzame werkplekken

PDB Cleaning Solutions creëert verantwoorde en duurzame werkplekken

Naam: Anton van der Graaf
Bedrijf: PDB Cleaning Solutions
Sector: Techniek
Dienst: Sociaal ondernemen

Werkplekken creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daar is PDB Cleaning Solutions in 2020 mee gestart en dat begint steeds beter te lopen. “We hebben altijd een klein deel van onze productie in Nederland gehad, maar toen we door corona heel slecht goederen aangeleverd kregen, ben ik gaan rekenen om te kijken of het passend is om de productie in Nederland uit te breiden. En dat bleek mogelijk! Voor deze werkplekken hebben we natuurlijk mensen nodig en daarvoor heb ik meteen contact gezocht met mijn WSP adviseur Anna Zukowska”, vertelt Anton van der Graaf, General Manager bij PDB Cleaning Solutions.

PDB Cleaning Solutions is fabrikant en importeur van poets- en hygiënepapier, poetslappen, poetskatoen en non woven reinigingsdoeken voor de groothandel en industrie. Zij werken samen met enkele gerenommeerde producenten om een scherp en uitgebalanceerd assortiment, hygiëne- en verbruiksartikelen in de markt te zetten. PDB geeft kleding, die niet meer geschikt is voor consumptie, nog een laatste levensfase door er poetslappen van te maken. Dan moet je denken aan doeken die gebruikt worden voor het schoonmaken van machines, auto’s en in de scheepvaart waar veel met olie wordt gewerkt. Vanuit de hele wereld komt er kleding bij PDB binnen. Zij snijden er handzame lappen van die ze verpakken en verkopen.

Anton van der Graaf, General Manager bij PDB Cleaning Solutions

Eerste project

“Het is eigenlijk allemaal begonnen met een project dat we gestart zijn met een dame uit de Wajong”, vertelt Anton. “De aanleiding hiervoor was dat we een schoonmaakbedrijf hadden dat een aantal uurtjes in de week kwam schoonmaken. Daar zit een bepaald kostenaspect aan. Die mensen komen ‘maar’ twee keer in de week. Wij hebben hier elke dag mensen rondlopen, dus dat wilde ik anders gaan inrichten. Daarover ben ik met WSP Midden-Brabant in gesprek gegaan. Er is toen een dame uit de Wajong gestart om elke dag een paar uurtjes bij ons te komen werken en dat was heel succesvol! Daarbij wel de kanttekening dat deze mensen geen 100% loonwaarde hebben, maar met een loonwaardemeting en tegemoetkoming in de kosten kwamen we er uit. Dat vonden wij ideaal!”

“Het mes snijdt aan alle kanten”, vertelt Anton enthousiast! “Ik ben als werkgever blij want ik heb elke dag iemand rondlopen die gemotiveerd is en het gebouw onderhoudt. Én ik kan iemand aan het werk zetten die heel graag wil werken, maar niet aan een baan kon komen. Per saldo kost het maar minimaal wat extra, dus deze lijn hebben we doorgetrokken naar het magazijn en later ook naar de productie. Vanuit daar zijn we gaan groeien.”

Werkplekken

Op dit moment zijn er tien werkplekken in de productie. Om deze plekken volledig te bezetten kan het best zijn dat er wel twintig mensen nodig zijn! En vervolgens kan dat helemaal uitgebouwd worden. “Eind maart wilden we deze plekken volledig bezet hebben, maar dat hebben we niet gehaald. Het blijkt lastig om de juiste mensen hier te krijgen. Soms gaan kandidaten weg, omdat ze het fysiek te zwaar vinden of omdat ze niet voldoende gemotiveerd zijn. En de coronatijd helpt ook niet mee. Maar er zijn ook succesverhalen! Ondertussen hebben we al een leuk clubje bij elkaar die het naar de zin heeft bij ons”, vertelt Anton.

Werkneemster bij PDB in actie

Verantwoord ondernemen

PDB wil een grote groep mensen, met een arbeidsbeperking, weer aan het werk krijgen op het snij- en verpakwerk. Zij kunnen de productie individueel afstemmen en zo samen een aantal kilo’s snijden. Hoe meer kilo’s er in Nederland gesneden worden, hoe minder er ingekocht hoeft te worden in het buitenland. Anton vult aan: “Verantwoord ondernemen in landen als India en Pakistan is moeilijk. We hebben daar geen controle op de arbeidsomstandigheden, de hygiëne of hoe ze omgaan met het milieu. Allemaal zaken die wij belangrijk vinden. Hier in Nederland zijn de omstandigheden goed en hebben we alles voor elkaar. We vinden de werkomstandigheden en sfeer binnen onze organisatie belangrijk om samen op een verantwoorde manier tot een goed product te komen.”

Arbeidsmarkt

Het werk bij PDB Cleaning Solutions is erg eenvoudig. “De parttime mogelijkheid bij PDB zal mensen ook aan spreken”, vertelt WSP adviseur Anna Zukowska. “Daar helpen we vanuit WSP Midden-Brabant bij om dat vorm te geven. Samen met de werkgever bekijken we hoe we het beste invulling kunnen geven aan de beschikbare werkplekken.” “En het heeft ook allemaal te maken met de kostprijs”, vult Anton aan. “Nederland is een duur productieland, dus we moeten goed in de gaten houden of we voldoende kilo’s met zijn allen weg kunnen snijden om aan de kostprijs te komen. Niet iedereen zit op hetzelfde niveau, dus ik gooi de hele maand bij elkaar in een trechter en dan moet het onder de streep kloppen. Daar heb ik dus wat ruimte in.”

Links General Manager Anton van der Graaf, in het midden jobcoach Judith van Melick en rechts WSP adviseur Anna Zukowska

Motivatie is het belangrijkst

Het snijwerk is vrij eenvoudig (minimumloon), maar je moet er wel handigheid in krijgen. Het duurt vaak maanden voordat iemand het onder de knie heeft. Anton: “We kunnen per persoon meten wat ze produceren. We hebben de afspraak met WSP Midden-Brabant dat we per kandidaat kijken naar de werkcapaciteit middels een loonwaardemeting. Waar nodig krijgen we ondersteuning vanuit WSP, bijvoorbeeld in de vorm van een loonkostensubsidie. En het ziet er naar uit dat dat succesvol begint te worden! Het is op dit moment alleen echt moeilijk om de juiste mensen te vinden die dit werk willen doen. Motivatie vinden we het belangrijkste, de rest kun je leren. Wij ondersteunen kandidaten en regelen alles om het werk goed te kunnen doen, maar de medewerker moet wel gemotiveerd zijn.”

Jobcoach

Er is gestart met kandidaten uit de Wajong. Vervolgens zijn er kandidaten uit de WIA bij gekomen. De doelgroep kan breder worden, maar de basis blijft hetzelfde. “Zolang het maar in balans blijft”, geeft Anton aan. “Wij hechten veel waarde aan goede begeleiding van onze medewerkers.” Voorheen had iedereen een eigen jobcoach, maar naarmate de groep ging groeien gaf Anton aan dat het niet handig is om steeds gesprekken te hebben met verschillende jobcoaches. Daarom is er gekozen voor een vaste jobcoach. Dat is efficiënter en ook beter voor de medewerkers om de hele groep te kunnen coachen.

Judith van Melick is de vaste jobcoach bij PDB Cleaning Solutions. Zij is een aantal ochtenden in de week aanwezig bij het bedrijf. “Op dit moment begeleid ik zeven medewerkers. Doordat ik meehelp bij de werkzaamheden en op een afstandje kan zien wat er gebeurt, krijg ik heel veel mee van wat er speelt. Zo zie ik bijvoorbeeld hoe het contact onderling verloopt, maar ik heb ook gesprekjes met de medewerkers om te vragen hoe het gaat. Er zijn bijvoorbeeld regelmatig problemen in de privésfeer en dan hebben ze de behoefte om hier heel even wat over kwijt te willen. Daarna merk ik dat ze weer beter geconcentreerd aan het werk kunnen.”

Links werkneemster Wendy en rechts jobcoach Judith van Melick

Vertrouwensrol

Maar Judith doet meer dan alleen de begeleiding op de werkvloer. Zij is ook betrokken bij de sollicitatieprocedure, regelt het papierwerk samen met de werkgever en WSP en heeft ook een vertrouwensrol. “Ik heb intensief contact met de medewerkers. Ze kunnen bijvoorbeeld bij mij terecht met brieven van UWV of de gemeente. De ene week speelt er niks maar de andere week kan het zomaar zijn dat iedereen problemen heeft. Die ruimte is er en dan ben ik er ook graag!” Judith is inmiddels echt onderdeel van deze samenwerking met de werkgever en WSP en heeft een band gekregen met de mensen en de werkplek. “Juist het contact op de werkvloer is goed voor de mensen, want daardoor ligt er geen drempel. Dit ligt natuurlijk anders wanneer de baas de mensen meeneemt naar een kantoor voor een gesprek”, zegt Judith.

Anton vult aan: “Het begeleiden op de werkplek zorgt voor een open cultuur. Je wilt een groep mensen creëren die binding met elkaar heeft, waarbij het sociale aspect heel belangrijk is. Als ze dat met elkaar kunnen delen, dan is dat bevorderlijk voor het werkplezier. Het snijwerk zelf is saai, maar we proberen de omstandigheden zo te maken dat men zich thuis voelt en plezier heeft in het werk. Mensen vinden elkaar nu en dat is precies wat we willen bereiken.”

Groei

“Het bedrijf is aan het groeien, dus we gaan kijken wat de mogelijkheden in de toekomst zijn”, geeft Anna aan. “Daarmee bedoel ik dat we onderzoeken welke doelgroepen we nog meer aan kunnen spreken. Denk hierbij aan WIA kandidaten die geen recht hebben op een jobcoach van UWV. Daarvoor hebben een regionaal budget binnen WSP Midden-Brabant welke we hiervoor in kunnen zetten.”

Tekst: WSP Midden-Brabant
Afbeeldingen: WSP Midden-Brabant

WSP Midden-Brabant